Kiinteistö voidaan luovuttaa uudelle omistajalle ilman vastiketta, jolloin puhutaan lahjan antamisesta. Lahjaksi luetaan myös sellainen luovutus, jossa vastike on hyvin alhainen. Omistusoikeus kiinteistöön siirtyy yleensä lahjakirjan allekirjoittamisella, mutta omistusoikeuden siirtymisestä voidaan erottaa käyttö- ja hallintaoikeus.

Kiinteistön Käyttö- ja Hallintaoikeuden Pidättäminen

Joissain tilanteissa lahjanantaja voi haluta lahjoittaa kiinteistön toiselle, mutta samalla pidättää itsellään kiinteistön käyttö- ja hallintaoikeuden. Tämä tarkoittaa, että vaikka lahjansaaja saa omistusoikeuden kiinteistöön, lahjanantaja voi edelleen esimerkiksi asua kiinteistöllä, käyttää sitä tai kerätä vuokratuloja. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi perheen sisäisissä omistusoikeuden siirroissa, joissa vanhempi sukupolvi haluaa siirtää kiinteistön lapsilleen, mutta jatkaa vielä itse asumista kiinteistöllä.

Käyttö- ja hallintaoikeudelle ei ole määritelty enimmäisaikaa, ja usein lahjanantaja pidättääkin esimerkiksi hallintaoikeuden koko eliniäkseen. On myös yleistä pidättää hallintaoikeus siten, että se siirtyy lahjansaajalle vasta lahjanantajan ja tämän puolison kuoltua. Näin lahjansaaja ei voi esimerkiksi myydä kiinteistöä lahjanantajan alta ennen hallintaoikeuden siirtymistä. Lahjakirjaan tulee kirjata selkeästi, onko käyttö- ja hallintaoikeus määräaikainen vai elinikäinen.

Käyttö- ja hallintaoikeuden pidättämisellä on useita etuja. Ensinnäkin, kun kiinteistöä rasittaa käyttö- tai hallintaoikeus, kiinteistön arvo on matalampi, mikä pienentää maksettavan lahjaveron määrää. Tämän lisäksi järjestelyllä voidaan turvata lahjanantajan asuminen ja tulojen säilyminen, kun tämä voi edelleen hyötyä kiinteistöstä saatavista tuloista, eikä lahjansaaja voi esimerkiksi myydä kiinteistöä edelleen ilman lahjanantajan lupaa.

lahjakirjan laatiminen kun käyttö- ja hallintaoikeus ei siirry

Kun kiinteistö luovutetaan lahjana, tulee noudattaa yleisiä kiinteistökaupan muotovaatimuksia. Lahjakirjassa tulee olla vähintään seuraavat tiedot:

  • Luovutustarkoitus: Lahjakirjasta on käytävä selvästi ilmi, että lahjanantajan tarkoitus on nimenomaisesti luovuttaa kiinteistö tai sen osa lahjansaajalle.
  • Tiedot lahjoitettavasta kiinteistöstä: Lahjakirjassa on yksilöitävä tarkasti, mitä lahjaan kuuluu. Onko kyseessä esimerkiksi tontti rakennuksineen vai pelkästään tontilla sijaitseva kesämökki?
  • Sopimuksen osapuolet: Sekä lahjansaaja että lahjanantaja tulee yksilöidä selkeästi niin, että heidät voidaan tunnistaa lahjakirjan tietojen perusteella.
  • Vastike: Jos kaupan yhteydessä on maksettu vastike, tulee tämä kirjata, vaikka kyseessä olisikin lahja.
  • Käyttö- ja hallintaoikeus: Lahjakirjaan tulee kirjata yksityiskohtaisesti, mikäli lahjanantaja pidättää käyttö- tai hallintaoikeuden kiinteistöön. Esimerkiksi, jos tarkoituksena on, että lahjanantaja voi käyttää tontilla sijaitsevaa vierasmökkiä, ei yleinen ilmaus ”lahjanantaja pidättää käyttöoikeuden” ole riittävän yksityiskohtainen.

Lahjanantajan ja -saajan tulee allekirjoittaa lahjakirja, minkä jälkeen julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa lahjan kaikkien lahjakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa.

Jos haluat luovuttaa kiinteistön lahjana, mutta samalla säilyttää hallinta- ja käyttöoikeuden itselläsi, voit käyttää valmista lahjakirjapohjaamme! Asiakirjan lopusta löydät vinkkejä lahjakirjan täyttämiseen, ja voit myös ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme, jos tarvitset apua.

Lue lisää kiinteistön lahjoittamisesta.

Lähde §: maakaari


04.05.2016

Päivitetty 17.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.