Varhennettu vanhuuseläke

Haluatko siirtyä eläkkeelle jo 62 vuotta täytettyäsi? Saat itse päättää, otatko vanhuuseläkkeesi varhennettuna jo 62 vuotta täytettyäsi. Varhennetun vanhuuseläkkeen määrä on pienempi kuin varsinainen 65 vuoden iässä alkanut vanhuuseläke. Varhennettua… Lue lisää »

Vähimmäistoimeentulo turvataan kansaneläkkeellä

Kenelle kuuluu kansaneläke? Kaikki eivät juurikaan ole olleet työelämässä ja kerryttäneet ansioon perustuvaa työeläkettä. Tällaisten ihmisten vähimmäistoimeentulon turvaa kansaneläke. Kansaneläkettä voi saada lähtökohtaisesti jokainen Suomessa asuva luonnollinen henkilö. Jokainen Suomessa… Lue lisää »

Vanhuuseläkkeen ikäraja

Ajattelitko siirtyä vanhuuseläkkeelle? Kansaneläkkeen yksi laji on vanhuuseläke. Vanhuuseläkkeen määrä on sama kuin muun kansaneläkkeen määrä ja se maksetaan samoin kuin muukin kansaneläke. Kansaneläkelain mukaisen vanhuuseläkkeen ikäraja on 65 vuotta.… Lue lisää »

Lisäeläke ja niihin liittyvät maksuvelvollisuudet

Lisäeläke on nimensä mukaisesti normaalin eläkekertymän lisäksi maksettavaa eläkettä. Normaalisti eläkeläiselle maksetaan joko työeläkettä tai kansaneläkettä. Jokainen voi täydentää lakisääteistä eläketurvaa vapaaehtoisesti otetulla yksityisellä eläkevakuutuksella. Yksityisen eläkevakuutuksen säästöjen nostamiseen vaikuttavat… Lue lisää »

Kansaneläkkeen eri lajit

Mitä eläkkeitä kansaneläkkeenä on mahdollista saada? Kansaneläkejärjestelmässä on useita erilaisia eläkelajeja, joiden alkaminen ja myöntämisehdot ovat erilaisia. Kansaneläkkeessä on seuraavat eläkemahdollisuudet: työkyvyttömyyseläke, työttömyyseläke, varhennettu vanhuuseläke ja vanhuuseläke. Ansioeläkejärjestelmässä ovat kansaneläkejärjestelmässäkin… Lue lisää »

Eläkkeellelähdön siirtäminen

Eläkkeelle voi jäädä liukuvasti 65 – 68 vuotiaana. Toisaalta eläkkeelle voi jäädä varhennettuna jo aikaisemminkin. Ihmisellä itsellään on mahdollisuus olla työelämässä pidempään kuin esim. 65 vuotiaaksi. Pidempään työskentelemällä saa kartutettua parempaa… Lue lisää »