Kiireellinen hoito terveydenhuollossa

Kiireellinen hoito annetaan jokaiselle. Potilaalle on annettava hänen henkeään tai terveyttään uhkaavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen hoito, vaikka potilaan tahdosta ei tajuttomuuden tai muun syyn vuoksi voi saada selvitystä. Jos potilas… Lue lisää »

Hoitosuhde ja potilastiedot

Hoitosuhde on terveydenhuollon ammattihenkilön ja potilaan välinen suhde. Suhde on yksi terveydenhuollon perusyksikkö. Potilaan kannalta suhde on usein merkityksellinen. Suhde vaikuttaa merkittävästi potilaan hyvinvointiin. Oikeudellisesti hoitosuhteen keskeinen ominaisuus on luottamuksellisuus.… Lue lisää »

Hoitotakuu turvaa perusterveydenhuoltoon pääsyä

Hoitotakuu tarkoittaa potilaan oikeutta päästä terveydenhoitoon tietyn ajan sisällä. Hoitotakuulla tarkoitetaan usein kiireettömän hoidon ja kiireettömän tutkimuksen määräaikoja. Kiireelliseen hoitoon on päästävä mahdollisimman pian (onnettomuus, sairauskohtaus ym). Kiireellinen hoito edellyttää… Lue lisää »

Hoitotahto ja sen merkitys

Hoitotahto on potilaan tahtoa siitä, miten häntä olisi hoidettava. Hoitotahto voi liittyä toisaalta meneillään olevaan hoitoon, mutta myös tulevaisuuteen. Potilaan itsemääräämisoikeus Potilaan tahdolla omasta hoidostaan on merkitystä. Potilasta on hoidettava… Lue lisää »

Hoitosuunnitelma on hoidollinen ohjenuora

Hoitosuhteessa on tarvittaessa laadittava hoitosuunnitelma. Suunnitelma laaditaan, kun potilas on hoidossa, tutkimuksessa tai kuntoutuksessa (lääkinnällinen). Edellä mainittu hoito voi tapahtua julkisessa terveydenhuollossa (mm. sairaalat ja terveyskeskus) tai työterveyshuollossa. Hoitosuunnitelma laatimisen… Lue lisää »

Alaikäisen potilaan asema

Myös alaikäisellä potilaalla, eli lapsella on oikeuksia. Lapsellakin on oikeus mm. hyvään hoitoon, tiedonsaantiin ja oman äidinkielen käyttöön. Tämä yhdenvertaisuuden perusperiaate on kirjattu myös Suomen ratifioimaan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.… Lue lisää »

Eutanasia on Suomessa kielletty

Eutanasiasta ei ole Suomessa erityistä lainsäädäntöä. Eutanasiaan, eli armokuolemaan sovelletaan mm. rikoslain ja potilaslakien säännöksiä. Aktiivinen eutanasia Eutanasialla voidaan tarkoittaa passiivista ja aktiivista eutanasiaan. Aktiivisen eutanasian tekijä aiheutta toiminnallaan vakavasti… Lue lisää »

Sosiaaliturva: Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on taattu viimesijaisena toimeentuloturvana. Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan,… Lue lisää »

Toimeentulotuen takaisinperintä

Toimeentulotukea ei saa periä takaisin, ellei laissa säädetyt edellytykset täyty. Toimeentulotukea myöntävä toimielin voi kuitenkin, samalla kun se myöntää toimeentulotuen, päättää, että tuki tai osa siitä peritään takaisin tuensaajalta, jos… Lue lisää »

Varhennettu vanhuuseläke

Haluatko siirtyä eläkkeelle jo 62 vuotta täytettyäsi? Saat itse päättää, otatko vanhuuseläkkeesi varhennettuna jo 62 vuotta täytettyäsi. Varhennetun vanhuuseläkkeen määrä on pienempi kuin varsinainen 65 vuoden iässä alkanut vanhuuseläke. Varhennettua… Lue lisää »