Maantiet: Yleisen liikenteen tiet

Maantiet (ent. yleiset tiet) ovat teitä, jotka on luovutettu yleiseen liikenteeseen. Maantie on valtion omistama tai tieoikeudella hallinnoima tie, joka on luovutettu yleiseen liikenteeseen ja on Väyläviraston hallinnassa. Maantiet voidaan jakaa… Lue lisää »

Katujen kunnossapito: Kunnossapito-velvollisuus

Katujen kunnossapitovelvollisuus kuuluu kunnalle. Kunnan on pidettävä kadut liikennettä tyydyttävässä kunnossa ja tarpeen mukaan kunnostettava katuja. Katujen kunnossapitoon kuuluu myös katualueella olevien istutusten, korokkeiden, suojakaiteiden ja liikennemerkkien kunnossapito. Talvella kunnan… Lue lisää »

Yleistietoimitus: Maan luovutus ja korvaukset

Yleistietoimitus tehdään, kun kiinteistöstä joudutaan ottamaan maa-aluetta yleistä tietä varten. Toimitus voidaan tehdä myös olemassa olevan tien tiealueen rajojen määrittämiseksi. Toimituksen järjestämisestä vastaa maanmittauslaitos. Maanomistajat ja muut asianosaiset kutsutaan kirjallisesti… Lue lisää »

Linja-autolla saa ajaa 100km/h — edellytykset

Linja-autolla saa ajaa 100km/h, jos se on hyväksytty 100km/h nopeuden ajoneuvoksi. Tämä edellyttää, mm. että autossa on lukkiutumattomat jarrut, ja valmistajan nopeudelle hyväksymät renkaat. teho- ja turvallisuusvaatimukset Laki edellyttää myös,… Lue lisää »

Talvirenkaiden käyttö

Talvirenkaiden käyttö on Suomessa tavallista. Talvirenkaita on yleensä kahta päätyyppiä; nastattomat kitkarenkaat ja liukuesteillä (nastoilla) varustetut talvirenkaat. Liukuesteillä varustetun renkaan on yleisiltä edellytyksiltään oltava sellainen, ettei se oleellisesti vahingoita tien pintaa.… Lue lisää »

Moottorikelkkareitin siirtäminen ja lakkauttaminen

Moottorikelkkareitin siirtäminen ja lakkauttaminen on säännelty maastoliikennelaissa. Moottorikelkkareitti on tieliikennelain alaista tiealuetta. Reitti perustetaan sopimuksella tai toimituksella. Moottorikelkkareitin siirtäminen Siirtämienen tarkoittaa, että reitti siirretään joiltakin osin sinne, missä se ei… Lue lisää »