Avoliiton oikeusvaikutukset

Avoliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa parisuhteen osapuolet asuvat yhdessä samassa taloudessa. Kyseessä voi siis olla hyvin samankaltaiset olot kuin esimerkiksi avioliitossa. Avoliitolla ei kuitenkaan ole samanlaisia oikeusvaikutuksia kuin avioliitolla. Parisuhteen osapuolten… Lue lisää »

Avopuolison oikeudet kun avoliitto päättyy

Avoliitto ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin samalla tavalla kuin esimerkiksi avioliitto. Jos avioliitto päättyy, kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa. Vastavuoroisesti avoliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan on suoritettava omaisuuden erottelu. Näin tehdään,… Lue lisää »

Lapsen hankkiminen yksin

Adoptiolaki mahdollistaa lapsen hankkimisen myös yksin. Adoptiota yksin hakeva voi olla joko avioliitossa oleva puoliso tai avioton. Pääsääntöisesti avioliitossa elävät puolisot voivat yhdessä hakea adoptiota, jos kyseessä on alaikäinen lapsi.… Lue lisää »

Omaisuuden jako avoliitossa

Omaisuuden jako avoliitossa perustuu siihen, että avopuolisoilla on omat omaisuutensa ja omat velvoitteensa itsenäisesti sekä toisistaan riippumattomasti. Avoliitto ei pääsääntöisesti vaikuta avopuolisoiden oikeusasemiin millään tavoin. Lähtökohtaisesti avopuolisoita pidetään vieraina henkilöinä toisilleen. Avoliitto ja… Lue lisää »

Avoliitto

Avoliitoksi kutsutaan kahden henkilön yhdessäolon muotoa, jolla ei ole mitään virallista myötävaikutusta, esim. avioliitto. Avoliitto syntyy, kun kaksi henkilöä muuttaa yhteiseen talouteen, mutta he eivät ole avioliitossa. Yhdessäolosta käytetäänkin joskus nimitystä… Lue lisää »

Avoliiton päättyminen eli avoero

Avoliitosta puhuttaessa tarkoitetaan parisuhdetta, jossa puolisot asuvat yhteisessä taloudessa, mutta heitä ei ole kuitenkaan vihitty avioliittoon. Avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetussa laissa avopuoliso määritellään seuraavasti: ”Avopuolisoilla tarkoitetaan tässä laissa yhteistaloudessa asuvia… Lue lisää »