Kiireellinen hoito terveydenhuollossa

Kiireellinen hoito annetaan jokaiselle. Potilaalle on annettava hänen henkeään tai terveyttään uhkaavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen hoito, vaikka potilaan tahdosta ei tajuttomuuden tai muun syyn vuoksi voi saada selvitystä. Jos potilas… Lue lisää »

Kielellisten oikeuksien toteutuminen

Kielellisten oikeuksien toteutuminen on Suomessa taattu kielilailla. Viranomaisten on oma-aloitteisesti huolehdittava siitä, että yksityishenkilön kielelliset oikeudet toteutuvat käytännössä. Kielilaissa määritellään paljon minimivaatimuksia. Viranomainen voi antaa parempaa kielellistä palvelua kuin laissa… Lue lisää »

Suomi on perustuslain mukaan kaksikielinen maa

Suomi on kaksikielinen maa. Perustuslain mukaisesti Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia, sekä saada toimituskirjansa tällä… Lue lisää »

Nimivelvoite

Nimivelvoite on Suomessa jokaisella henkilöllä. Jokaisella on oltava etunimi ja sukunimi. Myös kansainvälisissä sopimuksissa määrätään oikeudesta nimeen. Käytännössä nimettömät ja paperittomat voisivat helposti jäädä yhteiskunnan perustoimintojen ulkopuolelle. Nimivelvoitteeelle on myös… Lue lisää »

Hoitosuhde ja potilastiedot

Hoitosuhde on terveydenhuollon ammattihenkilön ja potilaan välinen suhde. Suhde on yksi terveydenhuollon perusyksikkö. Potilaan kannalta suhde on usein merkityksellinen. Suhde vaikuttaa merkittävästi potilaan hyvinvointiin. Oikeudellisesti hoitosuhteen keskeinen ominaisuus on luottamuksellisuus.… Lue lisää »

Hoitotakuu turvaa perusterveydenhuoltoon pääsyä

Hoitotakuu tarkoittaa potilaan oikeutta päästä terveydenhoitoon tietyn ajan sisällä. Hoitotakuulla tarkoitetaan usein kiireettömän hoidon ja kiireettömän tutkimuksen määräaikoja. Kiireelliseen hoitoon on päästävä mahdollisimman pian (onnettomuus, sairauskohtaus ym). Kiireellinen hoito edellyttää… Lue lisää »

Hoitotahto ja sen merkitys

Hoitotahto on potilaan tahtoa siitä, miten häntä olisi hoidettava. Hoitotahto voi liittyä toisaalta meneillään olevaan hoitoon, mutta myös tulevaisuuteen. Potilaan itsemääräämisoikeus Potilaan tahdolla omasta hoidostaan on merkitystä. Potilasta on hoidettava… Lue lisää »

Hoitosuunnitelma on hoidollinen ohjenuora

Hoitosuhteessa on tarvittaessa laadittava hoitosuunnitelma. Suunnitelma laaditaan, kun potilas on hoidossa, tutkimuksessa tai kuntoutuksessa (lääkinnällinen). Edellä mainittu hoito voi tapahtua julkisessa terveydenhuollossa (mm. sairaalat ja terveyskeskus) tai työterveyshuollossa. Hoitosuunnitelma laatimisen… Lue lisää »

Etunimiä voi olla enintään neljä

Lapselle on syntymän jälkeen annettava etunimi.  Etunimiä saa lain mukaan olla korkeintaan neljä. Jos yhdysmerkki yhdistää kaksi etunimeä pidetään niitä yhtenä. Etunimi siis voi olla esimerkiksi Eino-Kalevi Jorma Pentti. Annetut… Lue lisää »

Esteet etunimen hyväksymiselle

Esteet etunimen hyväksymiselle on säädetty nimilaissa. Lain mukaan ihmisen etunimi ei voi olla mikä tahansa. Ehdoton kielto – sopimattomuus tai haitallisuus Etunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai… Lue lisää »