Työsuhteen päättäminen: Yleistä

Työsopimus voi päättyä usealla eri tavalla. Päättämismenettelyyn vaikuttaa päättymisen syyn lisäksi mm. se, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva työsopimus. Työsopimus voi päättyä sekä työnantajan että työntekijän omasta aloitteesta. Toistaiseksi… Lue lisää »

Työsopimuksen purkaminen

Irtisanomisen ohella työsuhde on mahdollista päättää purkamalla. Sopimus voidaan purkaa molemminpuolisesti, kunhan siihen on erittäin painava syy. Tällaista syytä vaaditaan, koska purkamiseen ei liity irtisanomisaikaa. Purkaminen on siis irtisanomista ankarampi… Lue lisää »

Irtisanomisen toimittaminen

Irtisanomisen voi toimittaa sekä työnantaja että työntekijä. Työnantajalla on mahdollisuus irtisanoa sopimus ainoastaan tietyillä perusteilla. Perusteet jaetaan henkilöön liittyviin sekä tuotannollisiin ja taloudellisiin perusteisiin. Työntekijä ei tarvitse erityistä syytä irtisanoutumiselleen.… Lue lisää »

Koeaikapurku

Koeaikapurku tehdään koeajan kuluessa. Koeaikapurku ei vaadi samanlaisia perusteita kuin muu työsopimuksen purkaminen, mutta peruste ei saa olla syrjivä. Koeaikapurku Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden… Lue lisää »

Määräaikaisen työsopimuksen päättäminen

Määräaikainen työsopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa. Se päättyy ilman irtisanomista, eikä vaadi toimenpiteitä työnantajalta tai työntekijältä. Jos päättymisajankohta on ainoastaan työnantajan tiedossa, on tällä velvollisuus viipymättä ilmoittaa… Lue lisää »

Työsuhde: Alkoholin käyttö ja irtisanominen

Alkoholin käyttö on ongelmallinen tilanne etenkin kun työntekijä ilmaantuu työpaikalle alkoholin alaisena. Työntekijän henkilökohtaisen koskemattomuuden suojan turva estää alkoholitestauksen työpaikalla ilman siihen oikeuttavaa lainsäännöstä. Alkoholitestin tekeminen työntekijälle on kuitenkin mahdollista osana… Lue lisää »

Työntekijän henkilöön liittyvä irtisanomisperuste

Työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Asiallisia ja painavia irtisanomisperusteita ovat lain mukaan eräät työntekijän henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet eli individuaaliperusteet. Hyväksyttävinä irtisanomisperusteina pidetään työsuhteeseen… Lue lisää »

Irtisanomisaika ja sen laiminlyönti

Jos irtisanomisajasta ei ole sovittu osapuolten kesken tai työehtosopimuksessa, noudatetaan lain mukaisia irtisanomisaikoja. Näiden aikojen pituus riippuu työsuhteen kestosta. Mitä kauemmin työsuhde on kestänyt, sitä pidempää irtisanomisaikaa noudatetaan. Lain mukaan… Lue lisää »

Lopputilin maksaminen

Työsopimuslain 2 luvun 14 §:n mukaan työsuhteen päättyessä päättyy myös palkanmaksukausi. Tällöin työntekijälle on maksettava työsuhteen aikana kertyneet palkkasaatavat. Mikäli työsuhteesta johtuva saatava viivästyy, on työntekijällä oikeus saada palkkasaatavilleen korkolain… Lue lisää »

Virkasuhteen päättäminen kollektiiviperusteella — valtion virka

Virkasuhteen päättäminen kollektiiviperusteella on mahdollista henkilöstä riippuvien irtisanomisperusteiden ohella. Kollektiiviperusteet liittyvät useimmiten viraston uudelleenorganisointeihin. Virkasuhteen päättäminen kollektiiviperusteella on viranomaisen oikeus Viranomaisella on oikeus irtisanoa virkamies jos virasto tai se yksikkö,… Lue lisää »