Omaisuuden ulosmittaus – ulosmittauskelpoinen omaisuus

Ulosmittauskelpoista on lähes kaikki omaisuus, joilla on rahallista ulosmittausarvoa. Ulosmittauskelpoista ovat mm. velallisen palkka, eläke tai muu vastaisuudessa erääntyvä toistuvaistulo, sekä velallisen yksittäinen saatava sivulliselta – perustuipa se velkakirjaan tai ei.  Myös… Lue lisää »

Ulosottomenettelyn ulottuvuus

Velka ulosotossa Yksityishenkilö voi joutua ulosottoon maksamattomien laskujen vuoksi. Tätä ennen yksityishenkilö saa kuitenkin tiedon tulevasta ulosotosta, koska siihen tarvitaan oikeuden päätös, joka tulee saattaa tiedoksi velalliselle. Ulosotossa velallisen tulot… Lue lisää »

Ulosottohakemus

Ulosottohakemus on oikeudellinen menettely, jota käytetään, kun esimerkiksi velkoja haluaa pyytää ulosottomiehen toimenpiteitä. Tämän lisäksi myös esimerkiksi häätöä, takavarikkoa, lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta edeltää tuomioistuimen ulosottokelpoinen päätös. Vaikka tuomioistuimen antama… Lue lisää »

Ulosottomiehen oikeudet voimakeinoihin

Ulosottomiehen oikeudet koskevat myös lieviä voimakeinoja. Ulosottomies voi tehtäväänsä hoitaessaan kohdata erilaisia esteitä. Velallinen on voinut esimerkiksi piilottaa omaisuuttaan tai laittaa sitä lukkojen taakse. Myös fyysisen vastarinnan kohtaaminen on mahdollista.… Lue lisää »

Voinko säilyttää autoni ulosotossa?

Pääsääntöisesti auto voidaan ulosmitata. Auto ei yleensä ole sellainen velalliselle välttämätön esine, joka estäisi sen ulosmittauksen. Lisäksi auto voidaan usein muuttaa helposti rahaksi. Velalliselle on kuitenkin laissa säädetty erottamiseduksi kutsuttu… Lue lisää »

Ulosotto syrjäytyy yleistäytäntöönpanossa

Ulosotossa on kyse tietyn suuruisen varallisuusmäärän perimisestä velalliselta. Ulosotto kohdistuu siis vain tiettyyn omaisuuteen. Tästä syystä ulosottoa kutsutaan erityistäytäntöönpanoksi. Konkurssimenettely, yrityssaneeraus, sekä yksityishenkilön velkajärjestely koskevat velallisen koko varallisuutta. Tästä syystä… Lue lisää »

Attraktioperiaate: Ulosottomiehen ratkaisuvalta

Ulosotossa yleisenä periaatteena on menettelyn joutuisuus. Joutuisuuden varmistamiseksi ulosottomenettelyssä noudatetaan attraktioperiaatetta. Attraktioperiaatteen mukaan ulosottomiehellä on itsenäistä ratkaisuvaltaa. Hän voi itsenäisesti ratkaista ulosoton yhteydessä ilmenevät ongelmat. Ongelmana voi ilmetä esimerkiksi erimielisyys… Lue lisää »

Ulosottomiehen esteellisyys ulosottoasiassa

Ulosottomiehen esteellisyys estää häntä ryhtymästä ulosottoasian täytäntöönpanoon. Ulosottomiehen esteellisyys syntyy, jos ulosottomiehellä on jokin henkilökohtainen intressi asiaan. Esteellisyyssäännösten tarkoitus on varmistaa se, että ulosottomies viranomaisena käsittelee asiaa objektiivisesti ja puolueettomasti. Jos… Lue lisää »

Alin tarjous pakkohuutokaupassa

Alin tarjous voittaa pakkohuutokaupassa, mutta alimmalla tarjouksellakin voi olla alaraja. Puhutaan alimmasta hyväksyttävästä tarjouksesta. Alin tarjous on merkityksellinen silloin, kun huutokaupalla myydään velallisen omaisuutta velkojen kattamiseksi. Kansanomaisesti puhutaan pakkohuutokaupasta. Alimmalla hyväksyttävällä… Lue lisää »