Luottamusmies ja sen valinta

Työntekijöitä työpaikalla edustaa työehtosopimuksen perusteella valittu luottamusmies. Jos työntekijöillä ei TES:n mukaan ole oikeutta valita itselleen luottamusmiestä, he voivat valita edustajakseen luottamusvaltuutetun. Luottamusmiehenä tai – valtuutettuna toimii joku työntekijöistä, ja… Lue lisää »

Työehtosopimuksen solmiminen

Työehtosopimuksen solmimisesta säädetään työehtosopimuslaissa. Lain mukaan työehtosopimuksena pidetään sopimusta ehdoista, joita työsopimuksissa tai työsuhteissa muuten on noudatettava. Lisäksi tällaisessa sopimuksessa on oltava määrätyt osapuolet ja muoto. työehtosopimuksen osapuolet Työehtosopimuksen voi… Lue lisää »

Sovellettava työehtosopimus

Mitä työehtosopimusta työsuhteessa noudatetaan? Tuleeko työnantajan ja työntekijän kuulua liittoon? Työsuhteessa noudatettava työehtosopimus voi määräytyä toimialan, ammattialan tai järjestäytymisen perusteella. Järjestäytymisellä tarkoitetaan työnantaja- tai työntekijäjärjestöön, eli ns. liittoon kuulumista. Yleissitovat… Lue lisää »

Työrauhavelvollisuus

Työnantajalla ja työntekijöillä voi työehtosopimuksen voimassaoloaikana olla työehtosopimukseen tai sen määräyksiin kohdistuva työrauhavelvollisuus. Työrauhavelvollisuutta tehostetaan hyvityssakolla. Lain mukaan työehtosopimukseen osallisen tai muutoin sidotun yhdistyksen ja työnantajan, joka ei täytä työrauhavelvollisuutta… Lue lisää »

Työehtosopimuksen määräykset

Työehtosopimuksella sovitaan yksityiskohtaisesti työnteon ehdoista, ja nämä määräykset ovat sitovia työehtosopimuksen soveltamisalalla. Työehtosopimuksen määräykset voidaan jaotella velvoitemääräyksiin ja normimääräyksiin. Lisäksi työehtosopimuksessa voi olla joitain suosituksia, jotka eivät kuitenkaan ole samalla… Lue lisää »

Työehtosopimuksen voimassaolo ja jälkivaikutus

Työehtosopimus (TES) voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Lisäksi jo lakanneella työehtosopimuksella voi olla jälkivaikutus. voimassaolo ja irtisanominen Työehtosopimus voidaan tehdä määräajaksi. Tällöin työehtosopimus on voimassa tietyn aikaa, eikä… Lue lisää »

Työehtosopimus: Hyvityssakko

Työehtosopimuksen määräysten noudattamista ja työrauhavelvollisuutta voidaan tehostaa hyvityssakkovelvollisuudella. Hyvityssakon maksamisesta on määräyksiä laissa, ja siitä voidaan osittain myös sopia työehtosopimuksessa. hyvityssakko työehtosopimuksen määräysten rikkomisesta Lain mukaan työehtosopimukseen sidottu työnantaja ja… Lue lisää »

Työehtosopimuksen normaalisitovuus

Työehtosopimus on sopimus, jonka yksi tai useampi työnantaja taikka rekisteröity työnantajajärjestö tekee yhden tai useamman työntekijöiden ammattiliiton kanssa ehdoista, joita työsopimuksissa tai työsuhteissa muuten on noudatettava. Työehtosopimuksen normaalisitovuus tarkoittaa, että… Lue lisää »

Työsuhde: Työehtosopimusten yleissitovuus

Mitä tarkoittaa työehtosopimusten yleissitovuus? Vuoden 1970 työsopimuslakiin otettiin säännös, jonka mukaan valtakunnalliset ja yleiseksi katsottavat työehtosopimukset ovat alallaan yleissitovia. Sen mukaan työnantajan tuli työsopimuksessa tai työsuhteessa muuten noudattaa vähintään niitä… Lue lisää »

Työsuhde: Työehtosopimukset

Mikä on työehtosopimus? Työehtosopimuksista (TES) on muodostunut käytännön tasolla tärkein työsuhteiden sisältöä määrittelevä oikeuslähde. Lainsäädäntö ei määrittele työsuhteen taloudellisia etuuksia, joten niiden säänteleminen on jäänyt työehtosopimuksien solmimisessa päätettäväksi. Toinen työehtosopimusten… Lue lisää »