Mikä on ammattitauti?

Ammattitaudilla tarkoitetaan sellaista sairautta, jonka todennäköinen pääasiallinen aiheuttaja on jokin työhön kuuluva fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä. Ammattitaudin käsitteeseen liittyy myös oikeudellisia vaikutuksia, ja siksi ammattitauti on määritelty laissa. Työnantajalla… Lue lisää »

Työturvallisuusrikos

Työturvallisuusrikokseen voi syyllistyä työnantaja tai tämän edustaja, joka rikkoo tai laiminlyö työturvallisuusmääräyksiä. Kyseessä on työturvallisuusrikos, kun työnantaja tai tämän edustaja tahallaan tai huolimattomuudesta: rikkoo työturvallisuusmääräyksiä tai aiheuttaa työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden… Lue lisää »

Työnantajan velvollisuudet: Lisätyön tarjoamisvelvollisuus

Jos työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä hänen osa-aikatyötä tekeville työntekijöilleen sopiviin tehtäviin, työnantajan on tarjottava näitä töitä osa-aikatyöntekijöille. Työnantajalla on myös velvollisuus antaa kyseisiin töihin työntekijän soveltuvuuteen nähden kohtuudella järjestettävissä olevaa… Lue lisää »

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus

Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus vakuuttaa työntekijänsä työtapaturman ja ammattitaudin varalta. Työnantajan vakuuttamisvelvollisuus on osa Suomen sosiaaliturvaa. Vakuuttamisvelvollisuus koskee kaikkia työnantajia, jotka maksavat tai ovat sopineet maksavansa teettämästään työstä vähintään 1… Lue lisää »

Yksityisyyden suoja työelämässä

Yksityisyyden suojasta työelämässä säädetään laissa, jonka tarkoituksena on toteuttaa yksityiselämän suojaa ja muita yksityisyyden suojaa turvaavia perusoikeuksia työelämässä. Yksityisyyden suoja koskee työsuhteessa ja virkasuhteessa olevia henkilöitä, sekä soveltuvilta osin myös… Lue lisää »

Positiivinen erityiskohtelu työsuhteessa

Yhdenvertaisuuslain mukaan sellainen oikeasuhtainen erilainen kohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei ole syrjintää. Tällaisesta toiminnasta käytetään nimitystä positiivinen erityiskohtelu. Yhdenvertaisuuslaissa on… Lue lisää »

Työrauhavelvollisuus

Työnantajalla ja työntekijöillä voi työehtosopimuksen voimassaoloaikana olla työehtosopimukseen tai sen määräyksiin kohdistuva työrauhavelvollisuus. Työrauhavelvollisuutta tehostetaan hyvityssakolla. Lain mukaan työehtosopimukseen osallisen tai muutoin sidotun yhdistyksen ja työnantajan, joka ei täytä työrauhavelvollisuutta… Lue lisää »

Vuosiloma: työssäolon veroinen työaika

Mikä on työssäolon veroinen työaika? Työntekijä ei aina ole töissä mutta lain mukaan muu aika voidaan lasketa työssäolon veroisena aikana. Vuosilomalain 7 §:n mukaan työssäolon veroisena aikana pidetään työstä poissaoloaikaa,… Lue lisää »