Asunnon tarpeisto

Kun kyseessä on asunto-osakkeiden tai muiden asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien yhteisöosuuksien myynti tai osto, sovellettavaksi tulee aina asuntokauppalaki. Kyseiseen lakiin sisältyvät säännökset asunnon myynnistä sekä siitä, mitkä ovat kaupan jälkeen havaittujen… Lue lisää »

Asunto- ja kiinteistökaupan lainsäädäntö

Asunto- ja kiinteistökaupasta säännellään useassa laissa. Kaupoille asetetaan erilaisia lain määrittelemiä velvollisuuksia, jotka koskevat pääsääntöisesti ostajaa ja myyjää, mutta toisinaan sääntely ulottuu myös esimerkiksi kiinteistönvälittäjään. Myös kuntotarkastajien ja muiden kauppaan… Lue lisää »

Asunto-osakeyhtiö: Toiminnantarkastaja

  Asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen tulee lain mukaan valita toiminnantarkastaja, mikäli yhtiössä ei ole tilintarkastajaa ja yhtiöjärjestyksessä ei ole määrätty toisin. Jos yhtiössä on tilintarkastaja, toiminnantarkastajan tarpeellisuudesta on mahdollista päättää yhtiökokouksessa äänten… Lue lisää »

Irtaimen ja kiinteän esineen saantosuoja

Saanto tarkoittaa jotain tapaa, jolla henkilö saa omistusoikeuden johonkin omaisuuteen. Saantosuoja tarkoittaa suojaa, jonka ostaja saa, kun hän hankkii omaisuuden vilpittömässä mielessä – eli ei tiedä eikä hänen olisi pitänyt… Lue lisää »

Kiinteistökaupan aiesopimus eli esisopimus

Kiinteistökaupan aiesopimus eli tavallisemmin tunnettuna esisopimus, solmitaan usein ennen lopullista kiinteistön kauppaa. Sen tekeminen voi olla perusteltua tilanteessa, jossa lopullisen kaupan tekeminen ei jostain syystä ole vielä mahdollista. Syynä voi… Lue lisää »

KIINTEISTÖN VIRHE

Myyjä on vastuussa kiinteistössä ilmenevästä laatuvirheestä lähtökohtaisesti viisi vuotta kaupanteosta. Ostajan vastuulla on reklamoida havaitsemastaan virheestä myyjälle kohtuullisen ajan kuluessa. Kohtuullisena pidetty aika on noin 2–3 kuukautta virheen havaitsemisesta, riippuen… Lue lisää »

Kiinteistökaupan kauppakirja

Kiinteistökaupassa voidaan myydä kokonainen kiinteistö, kuten tontti rakennuksineen, tai vain osa siitä, esimerkiksi pelkästään tontilla sijaitseva rakennus. Kiinteistökaupan kauppakirja toimii kaupan ehtojen ja osapuolten sopimusten kirjallisena todistuksena, ja siksi se… Lue lisää »

Kiinteistön lahjoitus

Kiinteistön lahjoitus tarkoittaa sitä, että kiinteistö siirtyy uudelle omistajalle joko ilman vastiketta tai hyvin alhaisella vastikkeella. Tämä tulee yleensä kyseeseen esimerkiksi silloin, kun vanhemmat haluavat siirtää kiinteistönsä lapsilleen. Kiinteistön lahjoitus… Lue lisää »