Vuorotteluvapaa on vapaaehtoinen järjestely

Vuorotteluvapaa on työnantajan ja työntekijän välillä tehty järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä siirtyy sopimuksen mukaisesti vuorotteluvapaalle ja työnantaja palkkaa samaksi sovituksi ajaksi työ- ja elinkeinotoimistossa työttömänä työnhakijana olevan henkilön. Vuorotteluvapaan… Lue lisää »

Tarvittaessa töihin kutsuttavat työntekijät

Työnantajat käyttävät tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä esimerkiksi ruuhkahuippujen tasoittamiseen. Tarvittaessa työhön kutsuttavalla tai ns. ”ekstra työntekijällä” on usein nollatuntisopimus. Töihin kutsuminen tapahtuu usein lyhyellä varoitusajalla. Tällaiselle työlle tyypillistä on se,… Lue lisää »

Työsuhde: Työnantajan käskyt

Työnantajalla on tietty valta käskyillään säännöstää työsuhteen sisältöä. Tällainen käskyvalta perustuu työnantajan direktio-oikeuteen, mikä on yksi työsopimuksen ja työsuhteen tunnusmerkki. Tällä tarkoitetaan työntekijän sitoutumista työntekoon työnantajan johdon ja valvonnan alaisena.… Lue lisää »

Opintovapaa

Sekä työntekijöillä että virkamiehillä on lakisääteinen oikeus opintovapaaseen. Opintovapaa annetaan koulutusta tai opiskelua varten. Edellytyksenä on, että työntekijä on työskennellyt päätoimisesti saman työnantajan palveluksessa vähintään yhden vuoden, joko yhtäjaksoisesti tai… Lue lisää »

Säästövapaa

Kun työntekijä säästää vuosilomastaan osan pidettäväksi seuraavalle lomakaudelle puhutaan säästövapaasta. Työntekijällä on oikeus säästää 24 päivää ylittävän osan lomastaan. Tätä oikeutta voidaan silti rajoittaa, jos tästä aiheutuu työpaikan tuotanto- ja… Lue lisää »

Työsuhde: Työsuhteen ehtojen muuttaminen

Työsuhteen aikana voi syntyä tarve muuttaa työn sisältöä tai tämän ehtoja. Mikäli työnantaja haluaa muuttaa työsuhteen etuja, edellyttää tämä joko uuden sopimuksen tekemistä tai irtisanomisperustetta. Työsuhteen ehtoja voidaan muuttaa yksipuolisesti… Lue lisää »

Yksityisyyden suoja työelämässä

Yksityisyyden suojasta työelämässä säädetään laissa, jonka tarkoituksena on toteuttaa yksityiselämän suojaa ja muita yksityisyyden suojaa turvaavia perusoikeuksia työelämässä. Yksityisyyden suoja koskee työsuhteessa ja virkasuhteessa olevia henkilöitä, sekä soveltuvilta osin myös… Lue lisää »

Työsuhde: Asevelvollisuus ja siviilipalvelus

Laissa on säädetty maanpuolustusvelvollisen työsuhdeturvasta. Lain mukaan työntekijällä on oikeus saada työstä vapaata asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittamiseksi. Työsuhdeturva kattaa varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen lisäksi niihin liittyvät kertausharjoitukset, täydennyspalveluksen ja ylimääräisen palveluksen.… Lue lisää »