Huojennus perintö- ja lahjaverotuksessa?

Huojennus, eli helpotusta, voidaan perintö- ja lahjaverotuksessa myöntää hakemuksesta. Pääsääntöisesti perintö- ja lahjavero on maksettava, vaikka verotus ei olisikaan saanut lainvoimaa. Huojennusta haetaan verohallinnolta. Mitä huojennus on Huojennus voi tarkoittaa… Lue lisää »

Voiko leski luopua tasingostaan?

Jos leski ei kuolleen puolisonsa jälkeen vaadi vainajan omaisuutta avio-oikeuden nojalla tasinkona, ei tätä tasingosta luopumista ole verotuskäytännössä yleensä pidetty lahjana. Jos tasingosta luovutaan vain yhden perillisen tai muun kuin… Lue lisää »

Ositus ja perintöverotus

Ositusta ei perunkirjoitukseen mennessä yleensä ole vielä toimitettu. Jos ositus on toimitettava tarkoittaa se sitä, että perittävältä on jäänyt leski. Tällöin leski toimii kuolinpesän osakkaana, jolloin hänen varat ja velat… Lue lisää »

Jakamattoman kuolinpesän verotus

Jakamattoman kuolinpesän verotus on periaatteessa samanlaista kuin henkilön verotus. Kuolinpesällä voi olla ansio- ja pääomatuloja sekä yritystuloa. Jakamaton kuolinpesä Kuolinpesä syntyy sillä hetkellä, kun henkilö kuolee. Jokaisen kuolleen henkilön jälkeen jää siis kuolinpesä.… Lue lisää »

Perinnön verotus

Perinnön verotus tehdään perukirjan perusteella. Perintövero määrätään kullekin perilliselle erikseen sen mukaan, kuin heidän laskennallinen saantonsa on. Perinnön verotus Perinnön verotuksessa on monta vaikuttavaa seikkaa. Perintöverotus on progressiivista verotusta. Verotuksen määrään… Lue lisää »

Avio-oikeus, perintö ja perintövero

Avioliittolakiin perustuvat säännökset mahdollistavat puolisoille oikeuden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöön. Avio-oikeus ei ole sama asia kuin perintö, joten siitä ei tarvitse maksaa veroja. Perinnöstä maksetaan perintöveroa, mutta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta… Lue lisää »

Perintöverotus: Vilpittömän mielen suoja

Saako perintöverotuksessa vilpittömän mielen suojaa? Kysymys vilpittömän mielen suojasta tulee esiin tilanteissa, joissa perillisten itse tekemien asiakirjojen sisältö ei laisinkaan vastaa sitä, mitä he todellisuudessa ovat tarkoittaneet. Miten tulisi menetellä?… Lue lisää »

Perintöverotus: Perukirja

Perunkirjoituksesta on laadittava perukirja. Perukirjan verotoimistoon jättämiselle on varattu aikaa kuukausi perunkirjoituksen toimittamisesta, mikä käytännössä pidentää perukirjan laatimisaikaa. Perukirjaa ei ole mitenkään välttämätöntä laatia valmiiksi itse perunkirjoitustilaisuudessa. Perukirjaa voidaan pitää… Lue lisää »

Perunkirjoitus: Vero-oikeudellinen velvoite

Mitä tarkoittaa perunkirjoituksen vero-oikeudellinen velvoite? Perunkirjoitus vero-oikeudellisena velvoitteena tarkoittaa sitä, että perunkirjoituksen pohjalta laadittu perukirja on jätettävä asianomaiseen verotoimistoon perintöverotoimenpiteitä varten. Voidaan perustellusti olla sitä mieltä, että nimenomaan perunkirjoituksen vero-oikeudellinen… Lue lisää »