Pe­run­kir­joi­tuk­sen sudenkuopat

Perukirja mielletään yleensä yksinkertaisena asiakirjana, jossa listataan vainajan varat ja velat. On totta, että perukirja on käytännössä ”perintöveroilmoitus”, johon kerätään tiedot vainajan omaisuudesta ja jonka perusteella Verohallinto määrää perintöverot perillisille.… Lue lisää »

Mitä pe­run­kir­joi­tuk­seen kuu­luu?

Perunkirjoitusta sanotaan usein vainajan veroilmoitukseksi. Perintöverot määrätäänkin perukirjan perusteella. Siksi perukirjassa luetteloidaan vainajan varat ja velat sekä kuolinpesän velat. Mikäli vainaja on kuollessaan naimisissa tai ositusta ensin kuolleen puolison jälkeen… Lue lisää »

Pe­ru­kir­ja ja pe­run­kir­joi­tus

Mikä on pe­run­kir­joi­tus? Läheisen kuoleman hetkellä tuntuu usein kuormittavalta alkaa selvittää asioita, joihin ei ole mahdollisesti koskaan aikaisemmin törmännyt. Suomessa kuoleman jälkeen on kuitenkin aina tehtävä perunkirjoitus ja se edellyttää… Lue lisää »

avoehto

Suurin osa suomalaisista ei varmasti ole koskaan kuullutkaan sellaisesta käsitteestä kuin avoehto. Avoehto on hengeltään samanlainen kuin avioehto eli sillä voidaan sopia siitä, miten yhdessä omistettu omaisuus jaetaan, jos lähdetään… Lue lisää »

Avioliiton oikeusvaikutukset

Avioliitto vaikuttaa lain silmissä moneen asiaan. Moni ei välttämättä avioituessaan ole edes tietoinen siitä, kuinka paljon avioliitto saattaa muuttaa asioita omaan henkilökohtaisen elämään liittyen. Mihin kaikkeen avioliiton solmiminen sitten vaikuttaa? … Lue lisää »

Avio­eh­to ja tes­ta­ment­ti

Avioehto ja testamentti ovat kaksi erillistä asiakirjaa, joilla kummallakin on omat tehtävänsä. Avioehtosopimuksella sovitaan siitä, kuinka omaisuus jaetaan aviopuolisoiden kesken, kun avioliitto päättyy. Testamentilla puolestaan määrätään siitä, kuinka perittävän omaisuus… Lue lisää »

Perunkirjoituksen lisäaika

Perunkirjoituksen lisäaika haetaan verottajalta silloin, kun perunkirjoitusta ei ehditä toimittaa kolmen kuukauden kuluessa perinnönjättäjän kuolemasta. Perunkirjoitus on tärkeä toimenpide, johon kuuluu monia vaiheita perinnönjättäjän perillisten, varojen ja velkojen selvittämiseksi. Vaikka… Lue lisää »

Keskinäinen testamentti ja lakiosa

Vaikuttaako keskinäinen testamentti lakiosaan? Keskinäinen testamentti ja lakiosa voivat olla ristiriitaisia oikeuksia kuolinpesässä. Keskinäinen testamentti ei saa loukata lakiosaa. Keskinäinen testamentti tarkoittaa henkilöiden välistä testamenttia, jossa määrätään, että ensiksi kuolleen… Lue lisää »

Ennakkoperintö

Ennakkoperintö on vainajan elinaikanaan rintaperilliselle antama lahja, joka otetaan huomioon perinnönjaossa, paitsi jos perittävä on määrännyt, että lahjaa ei ole pidettävä ennakkoperintönä. Tällainen lahja voidaan kuitenkin ottaa huomioon suosiolahjana lakiosia laskettaessa (ks. lisää… Lue lisää »