Vastuun kohdentuminen työrikoksissa

Työrikoksissa ei voi aina suoraan sanoa, kuka organisaatiossa on vastuussa rikoksesta. Lakiin on otettu erillinen säännös vastuun kohdistumisesta. Rangaistavaksi säädetystä työnantajan tai tämän edustajan menettelystä tuomitaan rangaistukseen se, jonka velvollisuuksien… Lue lisää »

Kiskonnantapainen työsyrjintä

Kiskonnantapainen työsyrjintä on työsyrjinnän erityistilanne. Teon tulee siis ensiinäkin täyttää työsyrjinnän tunnusmerkistön. Työsyrjintään syyllistyy työnantaja tai tämän edustaja, joka työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa… Lue lisää »

Luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö

Mikäli työnantaja tai tämän edustaja ottaa palvelukseen tai pitää palveluksessa sellaisen ulkomaalaisen, jolla ei ole työntekijän oleskelulupaa tai muuta työntekoon Suomessa oikeuttavaa lupaa, katsotaan hänen syyllistyvän luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöön.… Lue lisää »

Työaikasuojelurikos

Työaikasuojelurikoksella tarkoitetaan tekoa, jossa työnantaja tai tämän edustaja, joko tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta: laiminlyö työntekijän vahingoksi työaika- tai vuosilomakirjanpidon, pitää sitä väärin, muuttaa, kätkee tai hävittää sen taikka tekee sen… Lue lisää »

Työntekijöiden edustajien oikeuksien loukkaaminen

Työntekijöiden edustajilla on joitain erityisiä oikeuksia. Mikäli tällainen edustaja erotetaan ilman perustetta, kyseessä voi olla työntekijöiden edustajien oikeuksien loukkaaminen. Työnantaja tai tämän edustaja syyllistyy työntekijöiden edustajien oikeuksien loukkaamiseen, mikäli ilman… Lue lisää »

Työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaaminen

Työntekijöille on laissa turvattu järjestäytymisvapaus. Järjestäytymisvapaus kuuluu työntekijän yhdistymisvapauteen. Lain mukaan työntekijällä on oikeus kuulua yhdistykseen sekä oikeus osallistua tällaisen yhdistyksen toimintaan, tai perustaa luvallinen yhdistys. Työntekijällä on niin ikään… Lue lisää »

Yleisiä määritelmiä työrikoksiin liittyen

Lakiin on kirjattu eräitä määritelmiä työrikoksiin liittyen. Työnantajalla tarkoitetaan sitä, joka työsuhteessa taikka virka- tai siihen rinnastettavassa julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa teettää työtä, sekä sitä, joka tosiasiallisesti käyttää työnantajalle kuuluvaa päätösvaltaa. Työnantajan edustajalla… Lue lisää »

Työnvälityksen maksukiellon rikkominen

Lain mukaan yksityisiä työvoimapalveluja tarjoavat eivät saa periä maksua henkilöasiakkaalta tarjoamistaan palveluista, jotka vastaavat työnvälityspalveluja, avoimia työpaikkoja ja työnhakua koskevaa tiedon välittämistä ja neuvontaa tai työnhakijaksi rekisteröimistä. Maksua ei saa… Lue lisää »

Työturvallisuusrikos

Työturvallisuusrikokseen voi syyllistyä työnantaja tai tämän edustaja, joka rikkoo tai laiminlyö työturvallisuusmääräyksiä. Kyseessä on työturvallisuusrikos, kun työnantaja tai tämän edustaja tahallaan tai huolimattomuudesta: rikkoo työturvallisuusmääräyksiä tai aiheuttaa työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden… Lue lisää »

Työsyrjintä

Työntekijöiden syrjinnästä on laajalti lainsäädäntöä. Esimerkiksi työsopimuslain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti. Mikäli työnantaja tai tämän edustaja kuitenkin syrjii työnhakijaa tai työntekijää, hän voi syyllistyä rikokseen. Työsyrjinnästä tuomitaan sakkoa… Lue lisää »